PATTI SMITH - ASK THE ANGELS

PATTI SMITH - ASK THE ANGELS



Με αφορμή την πολυαναμενόμενη εμφάνιση της Patti Smith στο φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου,όπου θα έχουμε την μοναδική τιμή να απολαύσουμε την ιέρεια της rock να μας μεταφέρει μέσα από την σπουδαία καριέρα της (που μετρά σχεδόν 40 χρόνια) σε ένα μουσικό ταξίδι κάτω από την σκιά της Ακρόπολης,παραθέτω στις επόμενες γραμμές τα πεπραγμένα μιας καλλιτέχνιδας που δεν συμβιβάστηκε ποτέ και με τίποτα.



Το γεγονός πως την αποκαλούν νονά της PUNK και παράλληλα έχει καταφέρει να κερδίσει τον καθολικό σεβασμό όλου του μουσικού κόσμου,είναι κάποια από τα σημαντικότερα παράσημα που έχει τοποθετήσει περήφανα στο πέτο της.

Η PATTI SMITH κάπου γύρω στο 1974 κατάφερε  με την φωνή της και το μοναδικό της performance να τραβήξει όλα τα φώτα πάνω της μετά από ένα live στο θρυλικό club c.b.g.p. κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα προκειμένου να την γνωρίσουμε και εμείς οι υπόλοιποι.


Το 1975 υπογράφει το πρώτο της συμβόλαιο με την Arista Records και κυκλοφορεί το ντεμπούτο της με τίτλο HORSES σηματοδοτώντας παράλληλα την αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού πoυ φτάνει ως τις μέρες μας.Το εξώφυλλο του HORSES το οποίο επιμελήθηκε ο προσωπικός της φίλος και διάσημος φωτογράφος Robert Mapplethorpe,ήταν αρκετό για να σοκάρει από μόνο του την πουριτανή κοινωνία της εποχής,απεικονίζοντας την ίδια την Patti να ποζάρει φορώντας ένα ανδρικό κοστούμι.

Bέβαια το μουσικό περιεχόμενο του  album επιφύλασσε ένα ακόμη μεγαλύτερο σοκ αυτή τη φορά για τους κριτικούς,αλλά και για τους φίλους της μουσικής που έδειχναν να θέλουν να αφήσουν πίσω τους την hard rock - progressive σκηνή που μεσουρανούσε τα προηγούμενα χρόνια,αναζητώντας κάτι πιο φρέσκο και άγριο.
Η θυμωμένη διασκευή στο GLORIA του Van Morrison είναι ικανή από μόνη της να πείσει για αυτό το νέο είδος(pro punk) που μόλις είχε καταφτάσει .Άλλες δυνατές στιγμές του HORSES είναι το πέρα για πέρα αληθινό  FREE MONEY(αγαπημένο μου από ολόκληρη την καριέρα της),το εννιάλεπτο LAND και το σπαρακτικό BREAK IT UP.


Η επόμενη χρονιά θα κάνει ακόμη και όσους επιμένουν να σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά της,να της βγάλουν τελικά το καπέλο,το EASTER (1976) είναι σίγουρα η καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη δουλεία της,και αφού αποφασίζει να αλλάξει το PATTI SMITH σε PATTI SMITH GROUP  δημιουργεί ένα εμπνευσμένο δίσκο με την πολύτιμη βοήθεια του επί χρόνια φίλου της BRUCE SPRINGSTEEN ο οποίος της χαρίζει το πιο επιτυχημένο και αναγνωρίσιμο single της,ο λόγος φυσικά για το BECAUSE THE NIGHT. Ξέχωρα από αυτό το EASTER περιλαμβάνει άλλα δέκα μικρά διαμάντια τα οποία μπορούν και αστράφτουν ως και σήμερα,την αρχή σε αυτόν τον σπάνιο δίσκο κάνει το επαναστατικό TILL' VICTORY και τα SPACE MONKEY,GHOST DANCE,ROCK AND ROLL NIGGER,WE THREE σφηνώνουν στο μυαλό σου για πάντα μαζί με την δαιμονισμένη ενέργεια και την φωνή της.


Το RADIO ETHIOPIA που ακολούθησε την ίδια χρονιά φάνταζε δύσκολο  να αγγίξει την επιτυχία του προκατόχου του παρ'όλο που κινήθηκε στα χνάρια του,και αυτό γιατί οι συνθέσεις του δεν ήταν τόσο δυνατές σαν αυτές του EASTER με εξαίρεση το rock and roll ξέσπασμα της στο υπέροχο ASK THE ANGELS που σε κάνει να μην μπορείς να κάτσεις ήσυχος,αλλά και το απίστευτα συναισθηματικό PISSING IN A RIVER.


Μετά από  μια συνειδητή αποχή τριών χρόνων από την δισκογραφία λόγω του γάμου της με τον
επίσης σπουδαίο μουσικό FRED 'SONIC' SMITH (MC5) η PATTI επιστρέφει με το τέταρτο album της καριέρας της με τίτλο WAVE με σκοπό να τον αποχαιρετήσει με αυτό,λόγο του ξαφνικού θανάτου του και αφού οι εποχές αλλάζουν,έτσι αποφασίζει να αλλάξει και αυτή ελαφρώνοντας κάπως τον ήχο της,με το αποτέλεσμα να είναι απλά υπέροχο και τα FREDERICK,DANCING BAREFOOTS και ROCK AND ROLL STAR να κλέβουν τις εντυπώσεις και να γίνονται κλασικά,,ενώ στο χτίσιμο του WAVE συνέβαλε τα μέγιστα όπως και σε όλες τις προηγούμενες δουλειές της ο πληκτράς των BLUE OUSTER CULT ALEX LANIER ,όπως αντίστοιχα και η SMITH  έχει χαρίσει μερικούς από τους άκρως ποιητικούς και μυστικιστικούς στίχους της στους Αμερικανούς hard rockers.


Είναι Ιούνιος του 1988 και η PATTI SMITH αποφασίζει να επιστρέψει με την κυκλοφορία του δεύτερου πιο επιτυχημένου εμπορικά album μετά το EASTER και αυτό είναι το DREAM OF LIFE από το οποίο ξεπετάχτηκε το πασίγνωστο και παρακινητικό  PEOPLE HAVE THE POWER, σε αυτόν τον δίσκο θα συναντήσουμε ένα σαφώς πιο ολοκληρωμένο και συνειδητοποιημένο πρόσωπο της SMITH, μιας και δεν έχει να αποδείξει κάτι σε σχέση με την αξία της πια,εκφράζοντας το μένος της απέναντι σε κάθε μορφή πολέμου και παράλληλα μας προστάζει να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι ,τα PATHS THAT CROSS και το ομώνυμο DREAM OF LIFE είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα που ξεχωρίζουν μέσα από αυτό το album.

Στο  GONE AGAIN (1996) θα γνωρίσουμε την πιο σκοτεινή πλευρά της σε ένα δίσκο όπου θέλει να ξεβράσει τις πιο γκρίζες και μελαγχολικές τις σκέψεις,εδώ θα συναντήσουμε και το tribute της στον KURT COBAIN στο ABOUT A BOY ενώ το κομμάτι που ξεχωρίζει σαν όαση σε σχέση με τα υπόλοιπα είναι το SUMMER CANNIBALS το οποίο από τότε θεωρείτε απαραίτητο σε κάθε live εμφάνιση της από τότε ως και σήμερα.

Ένα χρόνο αργότερα κάνει την εμφάνιση του το PEACE AND NOISE και η μπάντα δείχνει να πατάει ξανά γερά στα πόδια της με τα '1959',LAST CALL και BLUE POLLS της χαρίζουν την πρώτη της υποψηφιότητα για grammy χωρίς όμως να καταφέρει να το κάνει δικό της.


Τα GUNG-HO (2000)  και TRAMPIN (2004) δεν είχαν να παρουσιάσουν κάτι σπουδαίο πέρα από το GLITTER IN THEIR EYES που θύμισε κάτι από την ενέργεια των 70'S .

Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας της ήταν το 2007 όπου δέχεται την τιμή και γίνετε μέλος του rock and roll hall of fame και το γιορτάζει με  την κυκλοφορία του ακουστικού TWELVE,ενός δίσκου έκπληξη όπου η κυρία SMITH επιλέγει να ντύσει με την χαρακτηριστική φωνή της αγαπημένα τραγούδια της από το παρελθόν και να τα κάνει δικά της, με καλύτερες στιγμές τα SMELLS LIKE TEEN SPIRIT(nirvana) GIMME SHELTER(ROLLING STONES) WHITE RABBIT(jefferson airplane) ενώ κατά την διάρκεια της προώθησης του TWELVE είχαμε την τιμή να την απολαύσουμε από τα μέρη μας σε δύο φορές σε διάστημα ενός χρόνου.

Tο άστρο της λάμπει και πέρα από την μουσική,η ενασχόληση της με την ποίηση αρκετά χρόνια πριν ξεκινήσει την μουσική  της καριέρα έχει ως αποτέλεσμα μια πλούσια βιβλιογραφία από μέρος της με τουλάχιστον δώδεκα εκδόσεις των έργων της.

Η PATTI υπάρχει για να εμπνέει όποιον βρεθεί στον δρόμο της,τρανταχτό παράδειγμα η P.J.HARVEY καθώς την φαντάζομαι να τραγουδά σαν κοριτσάκι το ASK THE ANGELS προσπαθώντας μια μέρα  να της μοιάσει.









1 comment:

  1. Τα'πες όλα! Συγχαρητήρια Ναπο είναι από τα πιο ωραία άρθρα για την Patti. Μόνο που ξέχασες το Wing, το λέει και σε κάθε της συναυλία ;)

    ReplyDelete