They Just Got To Be (5+1 Bands similar to Black Keys)

They Just Got To Be (5+1 Bands similar to Black Keys)



Λένε πως στην μουσική όλα είναι δρόμος και πως αυτό που μετράει κυρίως είναι η διαδρομή.Το μόνο ανδιαμφισβήτητο γεγονός είναι πως οι  Black keys κατάφεραν με την μουσική τους να ξεκλειδώσουν  νέα μονοπάτια αναβιώνοντας ξανά την Blues του παρελθόντος και κάνοντας πολλούς να θέλουν να ακολουθήσουν τα βήματα τους .

Το δίδυμο από  Άκρον του Οχάιο σίγουρα δεν έφερε την παρθεογέννεση όταν το 2001 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο  album του με τίτλο The Big Come Up αλλά ξαναέφερε στην πιάτσα τα ξεχασμένα  Αμερικανικά  Blues ελαφρώς εκμοντερνισμένα , μαζί με ένα πιο φρέσκο ήχο ,επαναπροσδιορίζοντας τοv συγκεκριμένο όρο .



 Από τότε βέβαια άλλαξαν πολλά στον τρόπο που οι Dan Auerbach  και Patrick Carney βλέπουν τα πράγματα.Είναι απόλυτα φυσιολογικό να θέλουν και οι ίδιοι να εξελίξουν την μουσική τους,προσπαθώντας παράλληλα να απομακρυνθούν από την δική τους πετυχημένη συνταγή όπου έσκασε σαν βομβα πριν από  περίπου 15 χρόνια όταν και μας πρωτοσυστήθηκαν.

Η κληρονομια που ήδη έχουν δημιουργήσει είναι τεράστια και πλέον ιδιαίτερα με τα την εποχή του "Brothers"που τους μετέτρεψε σε  Pop Stars πρώτου μεγέθους ,με ότι αυτό συνεπάγετε.Τα συγκροτήματα τα οποία θέλησαν  να πατήσουν στον πρώιμο κυρίως ήχο των Black Keys  είναι αμέτρητα,παρακάτω θα δούμε ορισμένα από αυτά που κατάφεραν να πλησιάσουν περισοτερο και χρήζουν ιδαίτερης προσοχής στο μέλλον .


Black Pistol Fire

Οι Καναδοί Black Pistol Fire  είναι σίγουρα ότι πιο κοντινό έχει να κάνει με τον ήχο τον Black Keys.  Το γεγονός και μόνο πως μιλάμε  για ακόμα ένα  ντουέτο (κιθάρα,φωνή- τύμπανα) που μπερδεύει τα Blues με το Garage Punk ,όπου κυρίως συναντάμε και στην πρώτη περίοδο των "Μαύρων κλειδιών " είναι από μόνο του ένα σημείο αναφοράς.

 Ακούγοντας τις τρεις πρώτες κυκλοφορίες (Black Pistol Fire-Big beat "59 - Hush or Howl) είναι εύκολο να αντιληφτεί κανείς πως η αγάπη τους για τον Αμερικανικό νότο και για την Southern rock είναι παραπάνω από φανερή.

Αν τρυπώναμε στα εφηβικά δωμάτια των Kevin Mckewon και Eric Owen σιγουρα στην δισκοθήκη τους περίoπτη θέση θα είχε η δισκογραφία των τεραστίων Creedence Clearwater Revival αλλά και πολύ Αμερικανικό rock and roll.

Top truck: Suffocation Blues


















Little Hurricane

Άλλο ένα δίδυμο (μόδα της εποχής) εξ Αμερικής ορμώμενο και αυτό με την μόνη διάφορα πως της μπακέτες πίσω από τα τύμπανα της διευθύνουν χέρια γένους θηλυκού.

Οι Καλιφορνέζοι Little Hurricane μετράνε σχεδόν μια πενταετία στον χώρο από τότε που έκαναν την εμφάνιση τους και  η αλήθεια είναι πως ήδη έχουν καταφέρει πολλά.

Με την πρώτη τους κυκλοφορία το Homewrecker το 2012 κέρδισαν παράλληλα και το βραβείο το καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου group και όχι άδικα.

Το Homewrecker είναι ένας δίσκος που διαθέτει σχεδόν τα πάντα πλυμηρισμένο από μια αφοπλιστική ειλικρίνια  που αποδυκνείει την τεράστια αγάπη τους για τα  Blues.

Τα παράλληλα φωνητικά μεταξύ του Anthony Catalano και της Celeste Spina δίνουν ένα lo-fi tempo στα κομμάτια του album συνδυάζοντας υπέροχα της blues νότες που ξεγλιστρουν από της κιθάρες.
Τραγούδια  σαν τα Haunted Heart και Crocodile Tears διαθέτουν ένα αυθεντικό vintage ήχο που η αλήθεια είναι πως σπάνια συναντάει κανείς.

Το Cover album τους "Stay Classy"με διασκευές όπως τα Blue Jeans Blues(ZZ Top) Money (Pink Floyd) και  Natural Blues (Moby) φανερώνει την διάθεση της μπάντας να πειραματιστεί αρκετά ,ενώ το Gold Fever που ακολουθείσε το 14 συνεχίζει να κρατά τα standards της μπάντας σε πολύ υψηλά επίπεδα
Αποκορύφωμα της έως τώρα καριέρας τους θα πρέπει να θεωρείτε η εμφάνιση τους στο Lollapalooza  το 2011
.
Top truck ; Haunted Heart















Band of Skulls

Εδώ μιλάμε για ένα  σαφώς πιο αναγνωρίσιμο  group σε σχέση με τα υπόλοιπα της λίστας.Το τρίο από το Σαουθάμπτον  της Αγγλίας το οποίο είχαμε και την χαρά να απολαύσουμε πριv από περίπου 3 χρόνια στην χώρα μας μπορεί ήδη να υπερφανεύετε για την πορεία του.

Από το 2009 όπου κυκλοφόρησαν το Baby Darling Doll Face Honey όλοι οι λάτρεις του συγκεκριμένου είδους μυριστήκαμε  πως κάτι πολύ ιδιαίτερο υπάρχει εδώ.

Τa βαριά αργόσυρτα κιθαριστικά  riffs σε συνδυασμό με την με την νωχελική φωνή του  Russel Marsden σου καρφώνοντε κατ"ευθείαν στο μυαλό με τρανταχτά  παραδείγματα  τα  Light of the Morning, I know What I am, Devil Takes Care Of His Own αλλά και πολλά άλλα.

Με τα τρία albums που έχουν κυκλοφορήσει ως τώρα οι Band O Skulls φανερώνουν μια σπάνια συνέπεια στον ήχο τους,δημιουργώντας παράλληλα κάτι εντελώς δικό τους όσο ο χρόνος κυλάει υπέρ τους.

Αποκορύφωμα της ως τώρα καριέρας των Βρετανών είναι το τελευταίο Himalayan ,ένας δίσκος χωρίς αδιάφορες συνθέσεις μέσα σε αυτό και ίσως ένα από τα καλύτερα Hard rock- Blues rock albums που κυκλοφόρησαν την χρόνια που μας πέρασε.

Top track: Light Of The Morning


















Blackwater Fever

Οι Αυστραλοι ειναι απο τα groups που καταλαβαίνεις από  χιλιόμετρα  πως έχουν τα blues στο αίμα τους.Απο το 2005 όπου και σχηματίστηκαν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν  αρκετό ντόρο  γύρω από το όνομα τους .

Οι εμφανείς southern rock επιρροές τους,το παθιάρικο παίξιμο τους ,το γεγονός πως προσεγγιζουν με ένα διαίτερο τρόπο ορισμένα garage και grunge  στοιχεία σε συνάρτηση με της ρίζες του  rock συνηγορούν στην σπουδαιότητα της συγκεκριμένης μπάντας  και όλα αυτά γινονται εύκολα αντιληπτά αν ακούσει κανείς τα Blackwater και Better of dead για παράδειγμα .

Όπως ήταν φυσικό όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα από τεράστια groups της ίδιας συνομοταξίας όπως οι συμπατριώτες  τους Tame Impala αλλά και οι σχετικοί με το αφιέρωμα Black Keys ,όπου είχαν την τιμή να τους συνοδεύσουν σε περιοδείες, ενώ συνθέσεις τους έχουν  κοσμήσει διάφορα διαφημιστικά spots αλλά και έχουν ακουστεί και σε κάμποσα Αμερικανικά τηλεοπτικά shows.

Όχι και τόσο άσχημα για το συγκεκριμένο  rock ντουέτο που κατάφερε  να κερδίσει το βραβείο του καλύτερου  Blues and Roots Act μόλις στο ξεκίνημα της καρριέρας του.

Top Track: Blackwater
















Stone Foxes


Η αλήθεια είναι πως τους Stone Foxes τους ανακάλυψα εντελώς τυχαία πριν από μερικά χρόνια παρακολουθώντας την τότε νέα διαφήμιση του Jack Daniels,όπου ακούγοντας στα κλεφτά το κομματι  που έντυνε το συγκεκριμένο  διαφημιστικό ξαφνικά κοντοστάθηκα για λίγο.

Ο λόγος για τον δυναμίτη που ακούει στο όνομα King Bee που μου "κέντρισε" αμέσως το ενδιαφέρον και με έπεισε να ασχοληθώ περαιτέρω μαζί τους.

Οι πενταμελείς μπάντα με ιθύνοντες νους τα αδέρφια Khoeler αποφάσισαν πριν από περίπου δέκα χρόνια να δημιουργήσουν μια μπάντα με σαφείς αναφορές από την αγαπημένη τους δεκαετία αυτή των late 60"s.  .

Με την συνοδεία των απαραίτητων βρώμικων εφέ στις φωνές,με την επιτηδευμένα παλιακή παραγωγή έτσι ώστε να ταιριάζει περισσοτερο στην retro διάθεση τους, με αέρινα και δυναμικά  solos να δένουν την συνταγή,η παρέα από το San Francisco έστρεψε όπως ήταν λογικό τους προβολείς επάνω της.

Κομματια σαν τα  Psycho και Stomp βουτηγμένα στο  Rock and Roll είναι τα τέλεια παραδείγματα για να καταλάβεις πως το λέει η καρδούλα του και με το παραπάνω μάλιστα.

Το γεγονός πως και οι ίδιοι παραδέχονται πως  στα  live η δουλειά τους αποτυπώνετε καλύτερα από ότι στις στούντιο ηχογραφήσεις, αποδυκνύει πως προκειτε για μια ακόμα ξεχωριστή περίπτωση.

Top Track: King Bee

















The Big Nose Attack


Οι δικοί μας The Big Nose Attack κατά την ταπεινή μου γνώμη αλλά και πολλών άλλων θεωρώ πως είναι ότι καλύτερο έχουμε να επιδείξουμε μουσικά τα τελευταία χρόνια σαν χώρα.

Ίσως πιο κοντά στο στοιχείο της Blues σε σχέση με της προηγούμενες μπάντες της λίστας ,"η επίθεση των μεγαλων μυτων " συνεχίζει να εντυπωσιάζει όσο ο χρόνος κυλάει υπέρ τους.

Με το τρίτο τουςalbum στα σκαριά και με το απερχόμενο Paint it Blue για παρακαταθήκη ο  Boogie Man και ο Little Tony συνεχίζουν  να  εντυπωσιάζουν όποιον βρεθεί στο διάβα τους.

Πέρα από το πλέον αναγνωρίσιμο  hit τους Yeah (That girl)που φέρνει περισσότερο στο project των Black Keys (Blackroc) ,τα δύο αυτά αδέρφια φαίνεται πως είναι ταγμένα στα blues, σαν να μεγάλωσαν σε κάποιο κακόφημο γκέτο της  Αμερικής  της δεκαετίας του 60 και όχι στην μίζερη Ελλάδα της κρίσης .

Τα  Spare some change και Down with me είναι συνθέσεις που θα ζήλευαν πολλές ήδη πετυχημένες μπάντες του εξωτερικού.Παράσημο στο πέτο τους θα πρέπει να θεωρούνται οι περιοδείες τους στο εξωτερικό και οι συμμετοχές τους σε διεθνή φεστιβάλς ,όπως και το γεγονός πως έχουν ανοίξει  συναυλίες των  Fuzztones,Blue Oyster Cult,Blues Pills και οσονούπω Black Angels και  Black Keys.

Top Track :Spare Some Change

.






No comments:

Post a Comment